Som en kindsmekning.

Ja, jag tänker i första hand på Jureskogs kind. Eller rättare sagt på stjärnkockens numera klassiska oxkind på Rolf Kök i Stockholm. Långsamt sjuden i 97 grader, rödvinsbrässerad och med en kraftigt reducerad sås som fått en närmast sirapskladdig konsistens. Potatispuré med tryffel till det…ojoj.

Och vinet? Jag valde en Priorat: Somni – som tyvärr är sällangäst på Systembolaget. Somnus är latin för sömn, somni är pluralformen, men inte fasen blir man trött av denna diskret ekfatade blandning av carignan och syrah från arkitekten och vinproducenten Alfredo Arribas. Den unika Licorella-jorden sätter sin prägel på både flaskans etikett och det djupröda innehållet och som brudgum till Jureskogs oxkind snackar vi ett hejdundrande giftermål.

Systembolaget har en hel del Priorat-godis i beställningssortimentet. Men Somni ger inga träffar just nu. Vakna du hatälskade monopol!

PS. Såg att göteborgska Johan i Hallen hade oxkind i produktlistan (inte lätt att hitta annars). Beställde två kilo för hemkörning, inspirerad av mitt eget matporrande här ovan. Här ska sjudas i fyra timmar tills det sega blivit härligt mört.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s