Bon vin pour le julbord!

julbord_getnoe_gard

Vad man dricker till julbord?

Det beror hur du äter julbord. Om du tillhör gänget som bygger på höjden med varmt, kallt, inlagt, kokt, rökt och saltat…ja, då är nog öl och nubbe den enda räddningen.

En gång hörde jag till den kategorin. Men så började jag käka mig fram mer metodiskt. Mindre på tallriken varje varv och mat av samma karaktär, med samma smakpalett.

Och det var då det hände. Det var då det plötsligt var möjligt att planera julbordet som en avsmakningsmeny med vinpaket….

Här några exempel på hur jag tänker, handlar och jobbar.

Sill: Sillinläggningar är ett kaos av salt och sött, krämiga och kryddvattniga inläggningar. Jag väljer en halvtorr fruktig Kloster Eberbach Riesling Kabinett till min sillstart. Den har nog fyllig syra för att klara både lök- och senapssillen och med sin kombination av citrus, äpplen och melon (99 kr nr 5810). Finns en Spätlese från samma producent med mer exotisk frukt och mindre mineralitet för den som så önskar (119 kr nr 6257). Låg alkoholhalt är bonus för den som inte vill rivstarta…

Rökt lax: Så. Då var det dags för den rökta laxen. Knastertorr Chardonnay, som inte sett ett ekfat på vykort ens, är mitt förstaval. Chablis Thierry Mothe 2013 (139 kr nr 5564) har den typiska karaktären av kimmeridgelera och ståltank. Thierry Mothe är ett familjeföretag gör en klassisk och stram Chardonnay med sval frukt, diskreta citrustoner och en lätt, lätt rökighet i eftersmaken.

Köttbullar och prinskorv: Och så över på det varma. Här är det milda kryddningar och inslag av fläskfärs som gäller och vinet får därför inte vara för muskulöst. Cuvée Margot 2013 (154 kr nr 5447) är en friskt bärig Pinot Noir från Bourgogne som passar bollar och korvar perfekt med sin fatiga karaktär och inslag av lingon, örter och jordgubbar.

Janssons frestelse: Älskar denna klassiska rätt. Gör den i bakform med löstagbara kanter och äter den snudd på enbart med Sauvignon Blanc. Känner att den ”gröna” sauvignonsyran är som klippt och trampad för frestelsens blandning av potatis, krämig grädde, lagrad ost och ansjovissälta. Nya Zeeländska Craggy Range Te Muna SB (149 kr nr 90224) blir årets val.

Skinka: Skinkan i sig är inte problemet vid vinval. Det är senapen som ställer till det! Ett lätt och relativt mjukt rödvin med lagom kryddighet är medicinen. Behöver inte vara märkvärdigare än en Masi Valpolicella Bonacosta 2014 (95 kr nr 6998) med regionens husdruvor Corvina, Rondinella och Molinara.

Stiltonost: Portvin. Inget annat än Portvin. Och snåla inte med vintagekvalitén – om man bara smuttar till en smakrik ost eller en söt dessert räcker ett lagrat helrör från Porto länge. Fonseca Guimaraens Vintage Port 1998 (339 kr nr 8001) får din stilton att dansa i gommen. Funkar också till Ris a la Malta!

Glöm heller inte att ställa ut en glas portvin vid gröttallriken på trappan. Tomten blir snällare mot husfolket då.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s