Att lagra vin utan cykelhjälm.

Dollarphotoclub_63421762-750x420Nej, jag har faktiskt ingen vinkällare (- även om den här ser rätt snygg ut).

Inte i den dunkla, grottsvala, fuktiga bemärkelsen i alla fall. Vare sig hemma eller på professionellt flaskhotell.

Hade en idé om en ”nödvändig” vinkyl för 15 papp, men den planen punkterades effektivt, som en dyr såpbubbla, när jag trillade över en intressant text på nätet. Den var skriven av SvD:s vinexpert Mikael Mölstad och berättar en historia som är väl värd att återberätta för alla som har lagringsångest.

Kolla här:

Mölstad hade köpt två flaskor Rosso di Montalcino 1999. Av olika skäl hamnade den ena på föredömlig plats i tempererad vinkällare och den andra i bagageutrymmet på hans bil. Där låg fordonsexemplaret från den aktuella sommaren till januari året därpå, skumpades i vått och torrt. Temperaturskillnaden ska vi inte tala om. Jo, det ska vi förresten – flaskan var med om både 35 grader varmt och 20 grader kallt. Och allt däremellan.

Okej, om man ska tro lagringstalibanerna borde alltså det Sangiovese Grosso-baserade innehållet ha förstörts enligt alla konstens regler. Men när Mölstad efter tio år testade tvillingflaskorna var doften, smaken och färgen…identisk.

Nej, jag lägger inga flaskor i solen, i bilen eller i värmen ovanpå kylskåpet. Jag har lite olika placering därhemma, så svalt och så mörkt som möjligt. Men airbag, hängslen, flytväst och livrem i form av dyra, energislukande och surrande kylar eller specialbyggda tegelkällare? Näpp. Vin är robustare än man kan tro. Behöver inte klemas med silkesvantar. Det räcker med hyfsat jämn temperatur och sunt förnuft.

Så tack herr Mölstad. Det blev pengar över. De gick till gammalt vin istället för ny kyl.

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s