Spanskt vin – fransk såpa.

 

Les_gens_de_Mogador_vol_1-10151004052007.jpg

Var på den varmt mysiga vinkrogen Barsac i Göteborg igår. God rustik mat, men framför allt en imponerande, prisvärd och saliverande vinlista. Valde en 2006 Barolo Cannubi från Paolo Scavino till Reuben-sandwichen, men den var slut så jag vandrade snabbt ner med pekfingret till Priorat och en Clos Mogador från 2012. Lovordad årgång som har en fantastisk balans och en mjuk elegans med mogna körsbär, tobak och lakrits i förgrunden. Garnaxas (Grenache) och Carinena (Carignan) dominerar, men det finns också lite Cabernet Sauvignon och Syrah i mixen. En njutning helt enkelt. Och visst är 1000 pix saftigt även på en Trettondag, men med tanke att Systemet – i mån av tillgång – säljer den för 600 är det ett fantastiskt krogpris för en av Priorats höjdare. Gillar det med Barsac. Kvalitet med humana påslag!

Men det finns mer att berätta om Clos Mogador. Som inte är drickbart. Den franska vinfamiljen Barbier, med patriarken Léon i spetsen, flydde vinlusens härjningar i Frankrike och hamnade i spanska Tarragona 1880. René är namnet på hans son och sonson som fört verksamheten vidare och det var René d y som fanns med i det gäng entusiaster som fick för sig att Priorat med sin unika licorella-jord skulle kunna lyftas till höga höjder. Och visst. Från 1989 och framåt har markerna runt byn Gratallops gett vinvärlden åtskilliga hektoliter fantastiska Clos Dofi, Clos Martinet och Clos de l’Obac.

Men det är bara Clos Mogador som tagit namnet från en bok och en tv-serie!

Så här är det: Elisabet Barbier skrev på 50-talet en romantisk roman och släkthistoria om en vingårdsfamilj utanför Avignon – tydligt baserad på Barbiers öden och äventyr. ”Les Gens de Mogador” (”Unga frun på Mogador” blev den svenska titeln i Maj-Britt Paul-Ponts översättning 1957). Historien om det semi-fiktiva vinhuset Mogador blev storlaget kostymdrama på fransk TV 1972. 13 timslånga avsnitt späckade med kärlek, svek, död, födslar, herrskapsfolk, giftermål och vindruvor som även gjorde succé i Canada.

Ska tänka på det nästa gång jag öppnar en Mogador. Vilket jag hoppas blir snart.

IMG_0161

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s