Är skumpaflöjten på väg att pensioneras?

ed7ea015bc7d62b51d94e76d66b1696a

Det klassiska glaset för mousserande viner är la flûte. Hög, smal, elegant. Eller le coupe – den låga varianten med vid öppning.

Festligt förstås. Men som champagneglas rätt mediokra standardalternativ. Om sanningen ska fram. Det är inga begåvade designlösningar när det gäller att fånga bubblor och aromer på rätt sätt och under många år har sommelierer, champagnehus, restauranger och glastillverkare lobbat, testat och ritat för att skapa en bättre standard än flöjten och coupen.

Så här ser tre lösningar ut – från Jamesse, Riedel och Zalto:

Champagne-flute-Glass-line-up-630x417

Och det är ju inte raketfysik direkt. Man närmar sig helt enkelt det normala vitvinsglaset; större volym, mer tulpan, öppningar som är mindre i omkrets än midja eller botten.

Hemma har jag fler billiga skumparör än jag vågar tänka på, inköpta för diverse större kalas. Sitter i ryggmärgen det där. Känns ju helt rätt att ha en porlande flûte i handen.

Men det är bara en tidsfråga innan hjärna och smaksinne vinner över tradition. Innan vi pensionerar våra glasflöjter och väljer ett passande vitvinsglas istället. För det är ju det champagne är – ett vitt vin. Som dessutom har både aromer och kolsyra som helst inte ska behöva smita ut på nolltid…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s