Central Otago – världsrekord i Pinot Noir.

Two-Paddocks-Sam

Ja, nu menar jag inte att vindistriktet på Nya Zeelands sydö har vunnit OS i den klassiska blå druvan. Men Central Otago är världens sydligaste vinodlingområde (vad än Eldslandet säger) och har sen sent 90-tal etablerat sig som en dynamisk, pålitlig och medveten leverantör av PN-njutning. Ofta med ekologisk profil.

På bilden här ovan visar filmstjärnan Sam Neill (”Lugnt vatten”, ”Ivanhoe”, ”Jurassic Park”, ”Peaky Blinders” etc) upp ett par av sina produkter från den egna vingården Two Paddocks. De finns tyvärr bara för privatimport och jag har dimmiga begrepp om vilken nivå vinerna ligger på. Men det finns ju andra och mindre hollywoodska varianter…

Med sina snötäckta bergstoppar, stora skogar, raviner, sjöar och gröna platåer är Central Otago rena turistbroschyren. Mikroklimatet är kontinentalt med varma, torra somrar och kalla vintrar och skiljer sig rejält från förhållandena på den varmare nordön. Men det ger också ett intressantare och elegantare vin. Speciellt när det gäller Pinot Noir – som oftast får en generös och komplex karaktär med fin balans.

Riktigt bra exempel på Central Otagos förmåga att göra kvalitetsviner på Pinot Noir kostar. Närmare bestämt 300-500 om man kikar i Systembolagets beställningssortiment. Men det är värt både pris och besvär att njuta världens sydligaste varianter på Bourgognes röda klassiker. Här är fem självklara exempel:

  • Felton Road, Calvert Pinot Noir 2014 (79307, 499 kr)Felton Road var först ut att sätta Central Otago på den moderna vinkartan 1997. Produktionen är manuell, organisk och biodynamisk. Det innebär bland annat att enbart vildjäst används och att vinerna sällan är klarade eller filtrerade.
  • Quartz Reef, Bendigo Pinot Noir 2013 (79009, 349 kr). Under vinodlingarna vid Bendigo Station ligger Nya Zeelands största kvartsfyndighet. Därav namnet. Och karaktären.
  • Rippon Mature Vine, Pinot Noir 2010 (92503, 335 kr). Ligger vackert vid Lake Wanaka och har odlingar på en grusig moränjord med kvarts och lera från tidigare sjöbotten. Snudd på naturvinsframställning och Rippon gör även vin på Riesling och den lite udda druvan Osteiner.
  • Burn Cottage, Pinot Noir 2013 (76189, 489 kr). Ägs av Kansas-familjen Sauvage, med lantbruks- och vinintressen även i USA och Tyskland. Etiketten pryds av en teckning från Goethe-sagan ”Den gröna ormen och den vackra liljan”. Filosofi: Det handlar inte om frukt/druva utan om individuella odlingars specifika karaktär.
  • Valli, Gibbston Vineyard Pinot Noir 2012 (78244, 439 kr). Ägaren Grant Taylor är en veteran i Otago. Flerfaldigt belönad internationellt dessutom för sina mörka, fylliga och smakrika Pinot-viner.static1.squarespace
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s