Dryckesmässans Tio-i-Topp…

IMG_0190 (1)

 

Årets upplaga av Sommelierernas Dag i Göteborg är avklarad. Och Dryckesmässan på Clarion Post Hotel var som vanligt en välbesökt orgie i vinagenternas utbud. Det finns ingen möjlighet att smaka på allt, men om man lägger upp resan rätt hittar man rejält med inspirerande produkter.

IMG_0188Här är de tio vinerna som jag av olika skäl fastnade mest för:

Chablis Grand Cru ”Vaudesir” 2007. Generöst med minrealton, citrus, äpple och en pikant rökighet från flinta från Domaine Billaud-Simon. Mycket smakfull och elegant för den som har tjock plånbok. Men drick nu. Står på topp. Vinner inget på ytterligare lagring.

Terra de Cuques 2013. En vit Priorat från vinmakaren Dominik Huber. Biodynamisk och spontanjäst med blommig, medelhavsörtig doft med inslag av mogen persika. Men härligt torr i munnen med en överraskande bra syra. Lång aromatisk eftersmak.

Puligny-Montrachet ”Les Enseignères” 2014. Familjen Chavy i Côte de Beune gör fantastiska bourgogner – och den här är från vingården med högst Chardonnay-status. Mycket frukt med päron och äpple i täten, men med perfekt syra och en djup och ren smak. Kan säkert lagras i fyra-fem år.

Le Domaine d’Henri ”Saint Pierre” 2013. Michel Laroche är höjdaren sålde av hela sitt vinimperium och började i mindre familjeskala på sin pappas mark i Chablis. Har njutit tre av hans varianter på beställningssortimentet, men Saint Pierre (uppkallad efter en av två kyrkor i byn) var en glad nyhet för mig. En klassisk och prisvärd Chablis med mineraler och frisk syra med citrustoner.

Sito Moresco 2013. Angelo Gaja är Piemontes svar på ”supertoscanarnas” regelbrott när det gäller druvblandningar. Han gillar att kombinera den heliga Nebbiolon med Barbera och med sin Sito Moresco hittar han en fin mix av Nebbiolo, Cab och Merlot. Massor av röda bär från skog och trägård i smaken och en frisk syra. Dyrt men prisvärt.

Corimbo I 2010. Ribera del Duego är en stabil leverantör av kraftfulla spanska viner. Här är det 100 procent Tinta del Pais (Tempranillo) och ett överflöd av mörka bär och en diskret vaniljton från franska och amerikanska fat. Mycket gott, men är trots allt lite skeptisk till den rejäla prislappen.

Girard ”Old Vine Zinfandel” 2013. När Zinfandel är som mest njutbar har det mest inställsamma och snällsöta filats bort. Girard i Napa Valley gör en bra och prisvärd ”Zin” med mörka bär, örtighet, mörk choklad och en gnutta vanilj. Alkoholhalten är 15 procent hög, men stör inte. Blev sugen på köttbullar när jag smakade…

Charlier & Fils Special Club 2004. Ett champagnehus som ofta prioriterar Pinot Noir, men här är det Chardonnay som regerar till 80 procent. Ett smakrikt vin som passar utmärkt till mat och ost – om man inte har något emot ett osedvanligt rikligt bubblande moussetäcke på toppen.

Malibràn ”Credamora” 2013. Prosecco från Veneto, gjord enligt urgamla principer. Naturjäst på flaska, ”semi-mousserande” och sprängfylld av knastertorr brödighet och mogen frukt. Kul och annorlunda, men se till att dekantera för att blir av med det mesta av den rikliga fällningen.

Robert Mondavi ”Private Selection Pinot Noir” 2014. Är ingen större vän av Mondavis kejsardöme till koncern, men det här är en Pinot som är väl värd sitt humana pris. Doften är kryddig med inslag av blyertspenna och blåbär. Smaken är bärig, fatig och kryddig med bra balans. Ung, men ställer inga högre krav på lagring.

(OBS. Eftersom detta är en branschmässa med restaurangkräng i fokus finns inte alla produkter via Systembolaget och prisangivelserna är anpassade för krogsälj. Du får googla upp den svenska agenten för att få exakt info om prislapp och tillgänglighet för privatpersoner…)

IMG_0182

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s