Sideways i Sonoma del 2.

imageVar var jag nu då? Jo, på avsmakningstur i Sonoma. Karta, armband och vinglas fick jag på Ridge och första stopp blev på Stuhlmullers lilla vingård på en avlägsen återvändsväg i Alexander Valley nära Russian River. Fritz Stuhlmuller växte upp bland stockar och rankor vars druvor gick till topproducenterna i regionen. Men efter universitetsexamen och en kort karriär som fastighetsmäklare började han göra sina egna viner 1994 och den nuvarande anläggningen stod klar vid millennieskiftet. Hela familjen är involverad i verksamheten – under ledning av den danske vinmakaren Leo Hansen. 150 hektar ger 12 000 lådor om året, naturjäst prioriteras och ekighet är inget som karaktäriserar gården viner.

Stuhlmullers Chardonnay är en ren och fruktig historia som jag serveras redan i dörren. En Zinfandel från 2013 är också helt okej och en gnutta stramare än det kaliforniska genomsnittet. Men det som verkligen sticker ut är Stuhlmullers Cabernet. 2013 är en kraftfull mix av mörka bär, mineral och kaffe och Leos högra hand Kerry Damskey suger stolt upp en skvätt ur tunnan som ska bli nästa släppta Cab-årgång. Det finns inget som pekar på att den ska bli sämre.

Stämningen i Stuhlmullers lada var avspänd och det levererade hela tiden nygrillade sliders (små hamburgare) som passade utmärkt till 13-cabben. Därför blev nästa anhalt en chock. White Oaks någon mil bort var en superamerikansk turistfälla med springbrunn, ful konst, ointressant vin och fulla bussturister som nibblade snittar och skrek i varandras högröda ansikten. Vi glömmer det stället och åker vidare,va?

image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s