Sideways i Sonoma del 4.

image

 

ACORN med versaler. Så stavar Betsy och Bill Machbaur sin vingård i Russian River. Historien om den lilla satsningen (3000 lådor om året och gårdsspecifik  druvleverans till andra producenter) skiljer sig inte från många andra aktörer i regionen. Bill hoppade av juridiken på 90-talet och köpte en gammal nedgången anläggning som med tiden och mycket kärlek till historien fått hög kvalitet och mycket expertdunkar i ryggen.

Men det är inte de mer eller mindre druvrena alternativen som får mitt hjärta att slå. Det är de sanslöst mångfacetterade blandningarna. Kolla bilden här ovan bara. En prisad och medaljerad Zinfandel – men med Alicante Bouschet och Petit Sirah som viktiga komplement. Och så de där 2 procenten…Trousseau, Negrette, Plavac Mali, Beclan…Not your ordinary grapes, eller hur?

Bill och hans vinmakare Clay Mauritson berättar entusiastiskt om mångfalden av druvtyper på ägorna – vissa till och med Nordamerianska som överlevt invasionen av vitis vinifera från Gamla världen. Vissa hektar är helt enkelt som ett pussel av välkända och okända arter och ACORNs ”field blends” tar allt ett snäpp till ut i det exceptionella. Det handlar helt enkelt om att skörda en areal med det som finns där och låta allt jäsa tillsammans. ”Det är ett uråldrigt sätt att göra vin”, säger Bill och häller upp en skvätt Medley 2012. ”Vi ser det som att vinet smaksätts och blandas redan ute på fälten.”

Och hur smakar det? Förvånansvärt gott och balanserat. En symfoni om man ska vara lite högtravande. Se bilden nedan av hur en Medley är sammansatt. Mer än 60 druvtyper ingår – och det är den där 5-procentiga dosen i botten som gör skillnaden.

Har du koll på Khir Ghulaman, Gros Noir Hatif och Black Monukka? Det har Bill.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s