På lyxkrog med medhavd vinkasse.

IMG_0414

Hoze är en av Sveriges minsta och hemligaste restauranger. På Stigbergsliden i Göteborg döljer sig ett otroligt ambitiöst tempel för japansk mat, hängivet skapat och drivet av nörden, kocken och svenskspanjoren José Cerdá. Sex platser, en meny med oräkneligt antal rätter som trollas fram på disken framför oss och en bländande kreativitet som kombineras med ett stenhårt och disciplinerat regelverk  när det gäller själva sushi-inslagen.

Hozes vinlista existerar icke. Ej heller öl serveras. Vatten är allt – plus ett kärleksfullt bryggt finalkaffe. Däremot kan man – eftersom stället är så slutet och minimerat – ta med sig egen dryck.

Och det gjorde man.

På förhand hade jag förstås ingen aning om vilka kryddor, smaker och råvaror som skulle serveras under kvällen. Men jag satsade på tre olika alternativ att variera i takt med rätterna:

  • P.Lex Prosecco. Artisten Petters mousserande variant från Veneto i Italien har en ung och fruktig karaktär med en ganska neutral ton av citrus och päron. Lite festligt budgetbubbel att börja med (och grabben har ju trots allt gått samma sommelierutbildning som jag).
  • Pazo Cilleiro är en av Systembolagets alltför få Albarino-alternativ. Älskar denna särpräglade atlantdruva, så dominerande i spanska Rias Baixas. Ett nyanserat och friskare alternativ än en klassisk Alsace-lösning (som parfymerad Gewürtztraminer).
  • Men kungen för kvällen var två av Nordstans tre sista flaskor Le Mont 2008. Wow. Den halvtorra Chenin Blanc-höjdaren från Loire – med en sötma som aldrig känns påfrestande eller omotiverad – passade de flesta av Hozes rätter som hand i handske. 309 kronor är mycket pengar, men inte om man konsumerar flaskan på finkrog…

IMG_0398

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s