Rhône-doktor Alban levererar.

 

920x920

Alban-viner är det ont om och den kvantitet som nu senast nått Sverige handlar om drygt 100 flaskor. Jag fick tag på två via agenturens hemliga beställningsnummer på Systembolaget…Är en hopplös sucker för rariteter serru.

Det var John Alban som tog Rhône till Kalifornien på 90-talet. Han insåg hur väl Syrah, Grenache och Rousanne passade som odlingsalternativ och ligger bakom åtskilliga tusen hektars stockar tack vare sin plantskola och leverans av sticklingar till andra kaliforniska vingårdar.

Ja, man kan dessutom med fog säga att det var han som såg till att druvan Viognier – som höll på att dö sotdöden i Condrieu – fick ett rejält uppsving, både som huvuddruva och blanddruva.

Alban Vineyards ligger i Edna Valley några mil från San Luis Obispo och tillhör Central Coast. Filosofin är tydligt profilerad på ekologiskt tänkande med lågt skördeuttag och avsaknad av klarning och filtrering. Solceller, boskap och grönsaksodling kompletterar gårdens upplägg

Albans prestige-Syrah Reva nådde aldrig hit – men Patrina är 100 procent Syrah som lagrats 27 månader som ekfat (2/3 nya) och Central Coast Viogner är en rökig, muskulös och komplex godsak som jag ska försöka att inte röra på ett par år. Om det går.

799 och 399 i svenska kronor innebär ju att man inte korkar upp vilken tisdag som helst.

IMG_0424

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s