Juriskt gott från Jura.

IMG_0439Caviste är en pigg vinagent som letar upp hållbara småproducenter i Frankrike. Senaste erbjudandet handlade om sex flaskor och tre olika Chardonnay-viner från familjen Labet i den allt intressantare Jura-regionen.

Jag slog snabbt till, vilket krävdes eftersom den svenska ransonen tog slut på nolltid, men leveransen till dörren kärvade på grund av budbilsslarv och först nu har lådan hamnat i min famn. Och öppnats med viss andakt.

Traditionella Jura-viner – vin de voile – vilar i långbänk på ekfat utan påfyllning och avdunstningen ger en karaktär som är snuddande nära sherry. Det kan vara på sin plats  ibland, men Domaine Labet satsar på den modernare ouillé-stilen med påfyllning under den långa lagringstiden på gamla ekfat. I Labets fall dessutom utan tillsatt jäst.

Gott är bara förnamnet. Märgel och kalksten ger en frisk mineralitet och samtliga tre viner kombinerar blommighet och energifylld frukt med generös mognad. Är speciellt kär i 2012 Côtes du Jura Les Varrons, som kan sparas minst 5 år till, men som redan nu är förförande med sin djupa komplexitet, doft av exotiska kryddor och päron och smak av torkad frukt, mogna äpplen och grusgång i duggregn…

Just när min mättnad på Chardonnay tillfälligt smugit sig på fick druvan ett välbehövligt uppsving via Jura-bergens nedre sluttningar. Sticker ner näsan i glaset och suckar ett hjärtligt ”merci”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s