En helt annan syn på sakén.

1_Birth_of_Sake_Erik_Shirai

Har du Netflix och ro i själen? Kolla då in Erik Shirais prisbelönta och fascinerade dokumentär ”The Birth of Sake´” – berättelsen om det djupt traditionella hantverket att göra japanskt risvin av premiumklassen Tedorigawa.

Numera bryggs snudd på all sake´ med hjälp av moderna maskiner. Men i den norra provinsen Ishikawa stretar Yoshida Brewery på med hjälp av händer, ögon, lukt och smak, under respektfull ledning av veteran-tojin Teruyuki Yamamoto.

I sex generationer har samma familj ägt bryggeriet och VD:ns 28-årige son är den som på sikt ska ta över ledningen. Men än så länge lever han som alla de andra i produktionsgänget. Mellan oktober och april lämnar de sina familjer och lever tätt, tätt 24/7 för att knåda risa och vakta jäsningsprocessen. Arbetsdagar som börjar 04:30 och sällan slutar efter 20 på kvällen.

Det här är ingen actionrulle. Berättandet tar tid och tempot är eftertänksamt. Men det är en både intressant och gripande skildring av en utrotningshotad produktionsmetod, med människor som vigt sitt liv åt att stolt och mödosamt gå mot den industriella strömmen.

birthofsake

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s