Eviva Espana.

IMG_0473

”Elegans från Spaniens berg” var temat när vinföreläsarmaskinen Michel Jamais presenterade spanska drycker på Barsac i Göteborg.

Spanska Ambassadens Handelsavdelning pyntade och en tallrik tapas fanns med för den rätta iberiska halvö-touchen. Det finns ett visst mått av fördomar om – och sommeliermotstånd mot – spanska viner menade Jamais. Men där kickade han in en öppen dörr till mig. Har länge tyckt att den 1 miljon hektar odlingsytor som finns i Spanien rymmer massor av spännande kvalitetsappelationer.

Den här provningen var en uppvisning i vitt. Ett par röda från Vinos de Madrid fick mig att gäspa lite, men det som komponerats av gröna druvor var desto roligare. Den bourgogneinspirerade Verdejon från Ossian (Kastilien-Léon) hade hög eleganshöjd och den tredjedelen så dyra Cepas Vellas (från Godeval i Valdeorras) är en personlig budgetfavorit med sin mineralrika och druvtypiska Godello.

Kul också med en bra Txakolina (Bengoetxe), en Garnacha Blanca från Terra Alta (Edertària) och den majkolv-med-smör-doftande Catocuerdas från Madrid med den relativt ovanliga Albillo-druvan.

Men mitt hjärta bultade lite extra när jag såg att ett Teneriffa-vin stod på provningsmenyn. DÄR snackar vi fördomar. Kanarieön i fråga producerar i skugga och motvind, trots att det görs mycket intressant längs Teides sluttningar. Trenzado från Suertes del Marqués är gjord på tunnskalig Listan Blanco, odlad på 800 meters höjd och med massor av vulkan i kroppen. Wine Trade har den i Sverige. Får en beställning snart.

IMG_0469

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s