EM börjar extremt biodynamiskt.

Är ingen stor älskare av produkter från den snårskog av vinproducenter som kallar sig naturliga. Men det är något med antroposofen Nicolas Joly och hans vinproduktion i Loire.

P10009061-940x412Okej, han är tjurskalligt extrem med sin astronomi, fixering vid månens faser, kosmiska vibrationer, kohorn som fylls med avföring och grävs ner på fälten och den amish-doftande, hästplöjande och Steiner-influerade filosofin som genomsyrar allt på hans gård Coulée de Serrant i Savennières. Ändå finns det en kärna av sund logik i den f d JP Morgan-kapitalistens resonemang och hantverk. Och jämrans goda viner.

Har haft förmånen att sitta i en mörk herrgårdssal och höra honom lägga ut texten under en provsmakning och glömmer aldrig den låda av generösa slattar vi fick med oss hem till slottet vi hyrde rum på.

Så när det var dags för EM i fotboll att dra igång igår med Paris-matchen Frankrike-Rumänien var det jag som plockade fram en Les Vieux Clos från 2012, luftade, kylde och njöt värdlandets vinst.

Les Vieux Clos är Jolys billigaste vin (om man kan kalla, vill jag minnas, 360 kr för billigt). Det är gjort på 100 procent druvor från unga Chenin Blanc-stockar, gyllengult, fruktigt och med oxiderade toner – men knastertorrt, mineralrikt och perfekt till min kittost från Hilda Nilsson i Saluhallen.

Joly good, kort sagt.

IMG_0495

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s