15 favoriter från en matig mässa.

IMG_0896.jpg

Festligt, folkligt, fullsatt.

Sommelierernas Dag trängdes i år in på Auktionsverkets Kulturarena på Andra Långgatan med skohorn och vaselin. Men under högst gemytliga knuff-former.

Detta är ju en fantastisk möjlighet att sörpla, spotta och svälja sig igenom ett 50-tal agenturers produkter och självklart går det inte att göra en topplista som är heltäckande. Men här är mina topp 15 av det hundratal jag testade under en söndagseftermiddag fylld av doft&smak-intryck.

Och vi tar listan baklänges för spänningens skull:

15. Le Chapitre, Lorenzon, MercureyIMG_0890.jpg

En Pinot från södra Bourgogne som Provino har i portföljen. Underbar fräschör och elegant fruktighet. Privatimport för ett par hundralappar. Mycket prisvärt.

14. Winklerberger Spätburgunder 2010IMG_0887.jpg

Har alltför länge haft ett visst motstånd mot Tysklands egen Pinot. Börjar sakta men säkert ändra mig…Och Baden-producenten Dr Hegers Spätburgunder från -10 har fin balans, mycket mogna körsbär och en lite pikant örtig eftersmak. Sehr gut!

13. Edetària Dolc 2009

IMG_0892.JPGEn blend från Terra Alta i Katalonien med tyngdpunkt på Garnacha. Det är ett sött vin lagrat på franska ekfat som är en fyllig kompott av körbär, solmogna plommon och fikonmarmelad. Men ingen sockerbomb, en viss friskhet gör detta dessertalternativ perfekt till…tja, en god hårdost åt det torrare hållet? I alla fall det jag blev sugen på vid provningstillfället.

12. Diebolt-Vallois Prestige Brut

IMG_0900.jpgEn härlig Blanc de Blanc med druvor från Cramant som är en blandning av årgångarna 2009-2012. Mycket bröd och smör i doft och smak. Elegant och komplex med lång fin eftersmak av nötter och äpple. 359 kronor är snudd på fyndpris.

11. La Maliosa Bianco 2015

IMG_0897.JPG

Antonella Manuli heter kvinnan bakom La Maliosa i Toscana. Jobbar organiskt (Raw Wine) och med traditionella och idag lite udda druvor. Här Procanico – om jag inte missförstod vinagenten bakom bordet. Är ingen naturvinsälskare, men detta var verkligen en överraskande god dryck. Ung, fruktig, spännande och med lätt saffrans- och kumminton. En glad överraskning.

10. La Geynale 2015, Cornas

IMG_0903.jpg

Varning. Detta är en bomb som exploderar i munnen. Det är som att bli överkörd av en långtradare fylld av tanniner. Men med några års lagring kommer Vincent Paris produkt att ha rundat till sig och fått en mer skonsam karaktär av frukt, lakrits och en hint av mentol. Sa jag några år? Jag menar nog 10-15 år. Minst. Men den som väntar på en god förvandling väntar aldrig för länge.

9. Ch Musar, Hochar 2012

IMG_0893.JPGLibanons prestigefulla varumärke Musar har ett andravin som överraskar rejält. En knapp tredjedel i pris, men lättdrucket och sprängfullt av mörka bär, dadlar, fikon och örter. Bra lagringspotential dessutom med sin fina syra.

8. Mas de SubiraIMG_0886.jpg

Ursäkta den suddiga bilden. Beror inte på vinkonsumtion – det här var faktiskt det första jag smakade på… En av familjen Subiras medlemmar fanns på plats i Göteborg (missade vad hon hette) och hon berättade att den här Priorat-blandningen har 60/40 av Carinena och Garnacha. Och som mångårigt fan av hennes hemtrakt kunde jag bara ta henne i hand på att familjen lyckats perfekt i sin balansakt med syra, alkohol och tanniner. Här bjuds choklad, fat och mogen frukt och en lång njutbar eftersmak.

7. Saint-Aubin 2013 La Princée

IMG_0894.JPGFamiljen Lamy gör en rad högkvalitativa Bourgogner och La Princée är en stor Chardonnay med härlig syra, mineraler, citrus, ekfat och päron. Saint-Aubin är en by som ligger lite i skuggan av grannarna Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet. Det ger ett förhållandevis ”billigt” pris. Ja, i Bourgogne är ju 300 kr rena fyndet…

6. Domaine La Fourmone, Le Fauquet 2014

IMG_0904.jpgGSM (Grenache, Syrah, Mourvèrde) när Rhône-dalen är som mest prisvärd. Drygt 200 är inget att snacka om när det gäller familjen Combes strama, nyanserade, örtiga och närmast blåröda Le Fauquet. Björnbär, mogna hallon och en fin vitpepprighet. Förmodligen underbar med en mustig köttgryta.

5. Ch de Beaucastel

IMG_0889.jpgFamiljen Perrin och Beaucastel är högadel i Chateauneuf-Du-Pape. Grenache och Mourvèdre dominerar i blandningen och jag tror att Systemet tar en bit över 600 för njutningen. Svarta vinbär, mogna jordgubbar och en rejält fruktsyra ger karaktär åt vinet som är kompakt och välbalanserat med en – i mitt tycke – perfekt dos tanniner.

4. Le Cigar Volante

IMG_0902.jpgBonny Doon i Kalifornien (Central Coast) gör extremt bra Rhône-viner i amerikansk mylla. Med tydlig ekologisk profil och ”den flygande cigarren” är en favorit med rejäl lagringsduglighet. En jordig jordgubbsdoft övergår i en smak av choklad med körsbärsfyllning. Ett elegant och smakfullt vin med mjuk komplexitet.

3. Puligny-Montrachet, Les Combettes 2007

IMG_0895.jpgEn av herrarna från Tryffelsvinet hade vänligheten att plocka den här godbiten från sin privata vinkällare. Vågade knappt be om en sipp, men tog till slut mod till mig. Lerig kalkrik jord i ett av Bourgognes bästa lägen ger en fantastisk råvara i form av  gudomlig syra, som efter tio år på hyllan fortfarande ger en livfull fräschör åt en mjuk kryddighet med inslag av aprikos och mogna äpplen.

2. Bergström Cumberland Reserve 2014

IMG_0901.jpgOm du tittar närmare på Bergströms familjevapen på etiketten här ovanför så ser du kanske en mosippa. Jodå, det finns tydligt svenska rötter i Oregon-familjens släktträd. Flarran på bilden är en magnum som kommer att släppas till försäljning i slutet av februari. Cumberland Reserve är vad vinmakaren och sonen Josh Bergström kallar sitt ”visitkort”. Han är med rätta stolt över sin Pinot med skogsdoft och smak av mogna röda bär. Ekologisk produktion dessutom. Jag ska garanterat köpa ett ex för långlagring på ”dubbelbutelj”.

1. Champagne Henriot 2000 Brut

IMG_0906.jpgOch vinnaren blev – ta-ra! – det som jag lätt utmattad provade sist. En Millennie-upplaga av Henriots skumpa på lika delar Chardonnay och Pinot Noir. Gyllengul och mogen, men med gudomligt välbevarad mousse och livlig frisk syra, härlig mineralitet och en lite kombo av rök och honung i eftersmaken. Det var vad jag kallar Grande finale på en generöst späckad dryckesmässa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s