Italien och Japan ingår ett lyckligt äktenskap.

kai.jpg

Det lilla fenomenala sushi-templet Hoze på Stigbergsliden i Göteborg har två stora fördelar.

För det första är maten en suveränt spännande twist på det traditionella japanska köket. Sex gäster har förmånen att sitta på första parkett och se den spanskättade göteborgaren José trolla med händer, emulsioner, rivjärn och förstklassiga råvaror. Fascinerande och rent gudomligt gott.

Fördel nummer 2?

Att gästerna kan ta med sig eget dricka. Ja, om de är bokade i grupp och kan ses som ett slutet sällskap. En sake och en Chablis från senaste systemsläppet var mitt val.

Men framför allt trodde jag starkt på Paraschos Kai 2011 från italienska distriktet Friuli-Venezia-Giulia. Det visade sig vara vad pilkastarna kallar en bulls-eye-träff.

Herregud vilken perfekt matchning!

gal_cantina05.jpgFriulano-druvorna från Paraschos 80-åriga stockar nära den slovenska gränsen handplockas under kyliga septembermorgnar och forslas snabbt till öppna lerurnor för naturjäsning med skal under några dagar. Och sen över på ekfat under minst två år, följt av tappning på flaska – utan filtrering eller svaveltillsats.

Resultat? Mörkt gyllene färg som drar åt orange-hållet. Torr, stram, fruktig och smakrik med citrustoner och en fullmogen karaktär. Suverän till asiatiska rätter – såväl sötsura och ytbrända som råa – så länge det inte är alltför hög kryddnivå.

Som hos Hoze.

IMG_0916.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s