När tro blir vetenskap.

IMG_0865.jpg

Tror du på terroir?

Jag gör det. Det är en gammal snudd på religiösa övertygelse jag har att en specifik plats också ger en specifik karaktär åt vinet – tack vare klimat, jordmån, druvstockar och vinmakarens sätt att plocka, jäsa och lagra. Etc.

Men nu har tro äntligen blivit vetenskap. En studie har gjorts under ledning av Francesco Foroni, som forskar inom socialpsykologi med inriktning på emotionell och kognitiv vetenskap. Verktyget som användes var en ”olfaktometer” – ett instrument som ser till att alla testpersoner får exakt lika mycket vinarom i sin näsa. Oavsett hur mycket kunskap/vana man har.

12 proffs och 20 noviser samlades i Norditalien och utsattes för nära 200 olika viner från två små obskyra vinområden med 2,5 mils avstånd från varandra – Colli Berici och Colli Euganei. Ibland serverades två glas av samma vin, ibland två glas från olika områden och ibland var det samma område men två olika druvor (Cabernet och Merlot).

Ett förvirrande blindtest kort sagt. Och har du sett på maken: De 32 näsorna sniffade rätt i en så hög grad – och inte bara när det handlade om att skilja på druvaromerna – att det nu anses vetenskapligt bevisat att terroir faktiskt kan upplevas. Även för den som är en ren vinamatör, ovan vid att analysera dofter.

Tack.

Förrsten: Bilen på bilden tillhör vinexperten och föreläsaren Michel Jamais. Han behövde nog ingen studie för att bli övertygad. Är lite så lite avundsjuk på att han hann först med den registreringsskylten…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s