Jävla aprilkyla.

champagne-frost.jpg

Ja, det är inte bara här uppe som man gått och huttrat i vårsolen. I nordliga franska vinområden som Loire och Champagne har frost och -5-6 grader på nätter orsakat enorma skador på odlingarna.

Problemet är paradoxalt nog klimathuseffekten – det är för varmt i mars, knoppningen kommer igång för tidigt och det som i vanliga fall är normala köldknäppar i april blir förödande för blomningen. Champagnehuset Tarlant i Oeuilly rapporterar att man förlorade i princip all Chardonnay under en enda natt och runt 70 procent av sin Pinot Noir.

Roederer har hittills klarat sig bättre undan med ungefär en tredjedel av odlingarna köldskadade. Detta innebär att 2017 kommer att bli jämförbart med katastrofåret 2003.

Usch.

Jo, det kan smaka gott ändå när allt är pressat, buteljerat, degorgerat och färdiglagrat. Men det blir färre flaskor på marknaden – och så kan vi inte ha det…

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s